0

KAKŠNO VODO PIJEMO?

 
Ko odprem pipo in si natočim kozarec vode, ki ga spijem na eks, nikoli ne razmišljam o tem, kako edinstvena je Slovenija glede vprašanja pitne vode. Redkokatera država na svetu ima še ta privilegij, da njeni prebivalci pijemo vodo naravnost iz pipe. Redko tudi razmišljam o tem, da imamo v Sloveniji neomejene količine čiste pitne vode. Zagotovo bi morali o vodi razmišljati več, saj je voda je za človeka izrednega pomena.

 Voda je vir življenja
 
Približno dve tretjini našega telesa je sestavljenega iz vode. Voda je del celic, del medceličnega prostora in krvne plazme, ter je transportni medij za kisik, vitamine, minerale ter glukozo. Poleg tega se z pomočjo vode do ledvic prenesejo strupeni toksini, ki se kasneje izločijo. Voda deluje tudi kot mazivo okoli sklepov. Do določene mere voda uravnava tudi našo telesno temperaturo – če je temperatura v prostoru višja od telesne, se začnemo potiti, izhlapevanje vode skozi kožo pa naše telo ohladi. Voda tudi sodeluje tudi pri biokemični razgradnji hrane, ki jo pojemo ter vpliva na našo produktivnost in koncentracijo.
 

Vode je zaenkrat dovolj a je vprašljiva kakovost

 
Količina vode na sončni strani Alp zaenkrat še ni težava, se pa soočamo z različnimi problemi, ki močno vplivajo na kakovost pitne vode. Ustreznost vode je odvisna od velikosti vodovoda, od lastnosti pokrajine, po kateri se voda pretaka in od dejavnosti, s katerimi se prebivalstvo na določenem območju ukvarja. Na območju Krasa se, na primer pojavljajo težave zaradi specifike kraške pokrajine. V severovzhodnem delu Slovenije pa največ težav povzroča intenzivno kmetijstvo. Že dlje časa je znano tudi, da je kakovost vode najbolj problematična v krajih z manjšimi vodovodi. Te vodovode večinoma upravljajo vaške skupnosti ali vaški odbori, kontrola kakovosti teh voda, ki jo izvaja  Nacionalni inštitut za javno zdravje pa je že večkrat pokazala, da je zanje značilna mikrobiološka onesnaženost pitne vode, zlasti fekalna. To pomeni, da je voda občasno, ponekod tudi stalno onesnažena s človeškimi in/ali živalskimi iztrebki. Prebivalci, ki pijejo vodo na teh območjih, so dnevno izpostavljeni povečanemu tveganju za širitev črevesnih nalezljivih bolezni. Na Inštitutu še dodajo, da takšna voda za uporabnika ni varna in jo je pred uporabo za pitje ali pripravo hrane treba nujno prekuhati.
 

Veliko je potencialnih onesnaževalcev

 
Eden izmed potencialnih onesnaževalcev pitne vode je kmetijstvo, zlasti v primeru prisotnosti nitratov in ostankov fitofarmacevtskih sredstev, včasih je prisotna tudi mikrobiološka problematičnost. Za slabo kakovost vode so odgovorni tudi poselitev, neurejena kanalizacija, ostanki zdravil iz izločkov ljudi in živali, industrija, promet, uporaba herbicidov v komunalne namene (železniške proge, pokopališča …). Ko je koncentracija pesticidov presežena, posledice onesnažene pitne vode močno vplivajo na zdravje uporabnikov. Možni učinki na zdravje so odvisni od zdravju škodljivih lastnosti posameznega pesticida. Pesticidi imajo pri visokih koncentracijah lahko različne škodljive učinke na zdravje (npr. dražijo kožo, oči, sluznice, imajo toksične učinke na jetra, ščitnico, kri, srce, povzročajo endokrine motnje, spreminjajo delovanje hormonov …), najbolj so ogroženi dojenčki, nosečnice in ljudje z oslabljenim imunskim sistemom.
 

V vodi najdene tudi sledi težkih kovin

 
Povišane koncentracije nitrata (nad 25 mg/l) v pitni vodi se pojavljajo predvsem na območju Pomurja in Podravja, v manjšem obsegu tudi na območju Zasavske in Osrednjeslovenske statistične regije. Od kovin je bila v pomembnejših koncentracijah ugotovljena prisotnost železa, mangana, svinca, kroma, niklja, arzena in aluminija. Za mangan (občasno tudi železo) velja, da je praviloma geogenega izvora. Prisotnost kroma lahko povezujemo tudi z onesnaženjem iz industrijskih virov iz preteklosti, medtem ko prisotnost svinca v vodi povezujemo z vgradnjo neustreznih materialov v hišnem vodovodnem omrežju in posledično s korozijo teh materialov. Vzroke za prisotnost kroma in niklja v pitni vodi lahko prav tako povezujemo z neprimernimi materiali, ki so v stiku z vodo (na primer vodovodne armature).
 

140.000 Slovencev pije nepreverjeno vodo

 
Še več težav z vodo opažajo v tistih krajih, kjer se prebivalci s pitno vodo oskrbujejo iz lastnih vodnih virov. Mali vodovodi večinoma nimajo strokovno ustreznega upravljanja in priprave pitne vode, niti nimajo določenih vodovarstvenih območij. Inštitut na primer podatkov o kakovosti pitne vode na teh malih vodovodih, iz katerih vodo črpa okoli 140.000 prebivalcev Slovenije sploh nima.
 

Obstajajo rešitve za dobro kvaliteto vode

 
Ste se vprašali, koliko kilometrov cevi preteče voda, preden pride do našega kozarca? Ste prepričani, da so vodovodne cevi, po katerih priteče naša voda res neoporečne? Vsak meter za vodo predstavlja nevarnost kontaminacije, zato se v vodo iz pipe dodaja klor, s čimer se preprečuje razvoj mikrobov. Na žalost to slabo vpliva na okus in vonj vode, kar okusimo tudi sami. Na tržišču, na srečo, že obstaja kup različnih izdelkov za tretiranje vode. Tako lahko na pipo, iz katere pijemo, nastavimo čistilec vode, ki bo nevtraliziral organske in anorganske primesi v vodi, učinkovito bo tudi dezinficiral pitno vodo z uničevanjem bakterij in drugih mikroorganizmov in to samo z uporabo vodnega toka ter brez dodatnih kemikalij. Popolnoma mirni pa bomo šele takrat, ko si bomo nabavili pripomoček oziroma napravo za merjenje kvalitete vode, s katero bomo lahko vedno in z gotovostjo vedeli, kakšno vodo pijemo.
 
NAKUP

100% varen nakup

30 dnevna možnost vračila

dostava v 1-2 delovnih dneh

plačilo tudi po povzetju